Leeranalyse onderzoek

Als het (tijdelijk) niet lukt met leren, kan het waardevol zijn om inzicht te krijgen in hoe je leert.

Het leeranalyse onderzoek biedt dan uitkomst! Dit onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur en bestaat uit twee delen. 

Strategie

Het eerste deel van het leeranalyse onderzoek gaat over je leeraanpak. Je maakt tweemaal een korte, non-verbale test op papier. Doordat jij mij tijdens de test meeneemt in wat je doet, aangevuld met mijn observaties, hebben we binnen een uur inzichtelijk hoe jij je werk aanpakt. 

Je krijgt inzicht in: 

Executieve functies

Het tweede deel van het leeranalyse onderzoek gaat over de ontwikkeling van je executieve functies. Soms heeft het niet kunnen leren niet zozeer te maken met cognitieve- of studievaardigheden maar met andere omstandigheden. Executieve functies zijn de zogeheten regelvaardigheden van je brein. Bij hoogbegaafde kinderen en jongeren zien we vaak dat één of meerdere executieve functies nog niet zo goed ontwikkeld zijn, simpelweg omdat ze tot een bepaald moment niet nodig zijn geweest. Twee simpele voorbeelden: als je op de basisschool altijd alles in één keer wist, heb je nooit geleerd ergens voor door te zetten, want je hoefde er geen moeite voor te doen. Als je een dikke voldoende voor een toets kon halen met de stof één keer doorlezen, heb je nooit geleerd te plannen. 

De executieve functies test geeft inzicht in welke functies goed ontwikkeld zijn en welke op dit moment aandacht behoeven. De test bestaat uit een vragenlijst met eventueel enkele aanvullende opdrachten.

Na de verschillende testen bespreken we samen direct de uitkomsten van het onderzoek. Aan de hand van deze informatie schrijf ik een uitgebreid verslag met bevindingen, conclusies en aanbevelingen. Indien gewenst kan deze informatie ook met school gedeeld worden. Hiermee kunnen de docenten jou beter ondersteunen. 

leeranalyse onderzoek hoogbegaafdheid studievaardigheden Alphen aan den Rijn