Creëer overzicht en inzicht en krijg weer zin in je dag!

Moe van alles wat moet? Onrustig? Het gevoel dat je geleefd wordt? 

Bij Saya Coaching ontdek je wat jouw talenten en kwaliteiten zijn en waar jij blij van wordt! Durf weer te vertrouwen op je intuïtie en maak keuzes voor jezelf. En dat allemaal terwijl jij je staande kunt houden in de de maatschappij en op de school waar je nu mee te maken hebt! En waarin bepaalde dingen soms nou eenmaal toch moeten… 

Met coaching kan ik je helpen inzicht te krijgen in bovenstaande zaken. Je kunt je gedachten ordenen, je gevoelens doorgronden en het overzicht over je leven terugkrijgen.

Tijdens een coachtraject doorlopen we de volgende fases:

  1. verkenning: onderzoeksfase, waar sta je nu? 
  2. doelen stellen: coachvraag formuleren
  3. oefenen en implementeren: zoeken naar oplossingen (die heb je al in jezelf!) en oefenen
  4. evalueren

De duur van een coachtraject is afhankelijk van de aard van wat je wil veranderen en hoe hardnekkig je overtuigingen of patronen zijn ingesleten. 

De laatste jaren heb ik mij de volgende coaching specialisaties eigen gemaakt:

Voice Dialogue

Bij Voice Dialogue wordt er vanuit gegaan dat jij als mens uit meerdere subpersonen bestaat, je hebt als het ware meerdere “ikken”. Elke “ik” representeert een bepaalde kant van jou. Zo kan je bijvoorbeeld de perfectionist, de luiwammes, de controlfreak en de onverschillige in je hebben. Elke subpersoon heeft positieve intenties. Door je bewust te worden van welke subpersonen de boventoon voeren, krijg je inzicht in bepaalde patronen die jou mogelijk niet meer dienen. Als je “verstoten” subpersonen aan het woord laat, wordt je je weer bewust van welke kanten er nog meer in jou schuilen maar die je misschien te weinig aan bod laat komen. Door bewuste keuzes te maken over wie je “inzet”, neem je de regie over je eigen leven terug! 

Stel je een bus voor...

Jij zit aan het stuur en in jouw bus reizen al jouw “ikken” met je mee. De subpersonen voor in de bus zijn je primaire subpersonen. Zij voeren de boventoon in jouw bus, laten graag van zich horen en nemen soms zelfs het stuur van jou over! Waarschijnlijk zijn zij van grote invloed geweest op waar je nu bent. Je hebt veel aan hen te danken, maar… de kans is groot dat er ook subpersonen tussen zitten die jou nu niet meer dienen. Althans, niet meer in de mate waarin ze dat vroeger deden. Dan kan het gebeuren dat je dingen doet of dat er bepaalde patronen in je leven zijn ontstaan, waar je eigenlijk vanaf wil. 

Achterin jouw bus zitten de zogeheten verstoten subpersonen. Deze subpersonen hebben absoluut goede intenties (denk bijvoorbeeld aan de luiwammes die wil dat jij nu eindelijk eens rust neemt!) maar je luistert niet naar ze omdat ze worden overstemd door de primaire subpersonen. 

Wat zou er gebeuren als je deze verschillende subpersonen eens aan het woord zou laten? Als je écht zou luisteren naar wat ze te zeggen hebben? De kans is groot dat er verborgen schatten in jou naar boven komen. Dat je erachter komt welke subpersonen jou misschien wel een handje kunnen helpen om die patronen of overtuigingen te doorbreken. Voice Dialogue laat je inzien dat je alles wat je nodig hebt al in huis hebt! Soms is het alleen even zoeken… Durf jij je bus in te stappen en op onderzoek uit te gaan? 

Coaching hoogbegaafde jongeren Alphen aan den Rijn
Coaching wandelcoaching Alphen aan den Rijn hoogbegaafde jongeren

Wandelcoaching

Bij wandelcoaching wordt gebruik gemaakt van materialen / elementen uit de natuur die symbool staan voor situaties, personen, kwaliteiten en/of emoties die spelen in jouw eigen leven. Door gebruik te maken van deze elementen stap je letterlijk IN de ervaring en kom je sneller tot de kern van jouw probleem én mogelijke oplossingen. 

Wandelcoaching is niet hetzelfde als wandelend coachen. Wandelend coachen is het al wandelend voeren van een coachgesprek. Uiteraard behoort dit ook tot de mogelijkheden bij Saya Coaching, alleen ga ik liever nóg meer de diepte in door optimaal gebruik te maken van de voordelen van de natuur, zoals bij wandelcoaching. 

Wandelcoaching kent een aantal voordelen ten opzichte van coaching binnen. 

  • De natuur heeft een ontspannende werking op de mind. Dit komt doordat het piekercentrum in het brein minder actief wordt. Er komen hormonen vrij die je helpen helderder na te kunnen denken, te kunnen relativeren en reflecteren.
  • Doordat je in beweging bent, maak je makkelijker contact met je lijf. Je komt hierdoor sneller bij je gevoel. 
  • Met de elementen uit de natuur ben je vooral beeldend bezig. Dit helpt om afstand te kunnen nemen en de situatie (letterlijk) vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken. Bovendien blijft een beeld veel beter hangen, waardoor een snellere en diepere verwerking op gang wordt gebracht. 
  • Je hoeft je coach niet constant aan te kijken. Dit kan ervoor zorgen dat je je makkelijker open stelt en praat. Denk maar eens aan een gesprek dat je in de auto voerde. 

Bij Saya Coaching worden Voice Dialogue en wandelcoaching geïntegreerd in de coachingssessies, geheel afgestemd op jouw behoeften en wat op dat moment in jouw traject passend is! Mocht je specifiek geïnteresseerd zijn in één van deze twee, laat me dat dan weten. Je kunt bij mij ook terecht voor een wandelcoach traject van 6 – 8 sessies.