"Do more of what makes you happy"

Ik geloof dat de wereld een mooiere plek is als iedereen doet waar hij of zij écht blij van wordt! 

Joyce Overbeek coach en studiebegeleiding hoogbegaafdheid Alphen aan den Rijn

Mijn passie

Al sinds mijn eerste stage op een middelbare school, wist ik: ik ben ervoor gemaakt om met jongeren te werken. Om een stukje op hun pad mee te lopen en het avontuur aan te gaan. Elke dag word ik weer blij als jongeren een aha-momentje ervaren. Als ze tot inzichten komen of ontdekken dat ze iets in zich hebben waarvan ze niet wisten dat het er zat!

Ik investeer mijn tijd graag in de begeleiding van jongeren, de volgende generatie is tenslotte de toekomst! 

Joyce Overbeek coach en studiebegeleider Alphen aan den Rijn

JOY(CE)

16 jaar geleden begon ik als docent lichamelijke opvoeding en mentor onderbouw VWO op een middelbare school in Alphen aan den Rijn. Naarmate ik langer werkzaam was in het onderwijs, merkte ik dat hoogbegaafde jongeren het soms moeilijk hebben op school. Hoe kan het dat zij zich regelmatig door hun schooltijd heen worstelen en soms zelfs zo ongelukkig zijn dat ze helemaal nergens meer zin in hebben? Dit gegeven intrigeerde mij, want hoe kan het dat deze jonge mensen met zo’n enorme schat aan potentieel, die in de bloei van hun leven zouden moeten staan, zo uitgeblust zijn? 

Vanuit deze nieuwsgierigheid heb ik me jarenlang verdiept in de literatuur over hoogbegaafdheid. Op school ben ik met deze jongeren gaan werken en daarnaast ik heb in mijn privé sfeer de nodige ervaring opgedaan. Eén ding heb ik in al die jaren in ieder geval geleerd: er bestaat een mismatch tussen hoogbegaafde kinderen en jongeren en het huidige onderwijssysteem. Het onderwijssysteem kan ik helaas niet aanpassen, de jongeren bijstaan in hun ontwikkeling wel. Want het gaat er niet om dat zij zich dan maar leren aanpassen aan het systeem. Het gaat erom dat zij de mooiste, meest authentieke versie van zichzelf kunnen zijn.

Alleen dát is de weg naar een leven vol JOY !

De weg naar wie ik nu ben

School en studie

Mijn verhaal begint in 1983. Ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin en leidde een zorgeloos leventje met mijn ouders en twee jaar oudere broer. Mijn middelbare schooltijd was een turbulente periode. Na drie geweldige eerste jaren ben ik glansrijk overgegaan van 3 naar 4 vwo. Vanaf dat moment begon mijn struggle op school. Dikke onvoldoendes, afstromen, blijven zitten, nablijven, te laat komen, spijbelen… tot helemaal maar niet meer naar school gaan. Het was een moeizame schoolperiode. Gelukkig had ik thuis een groot vangnet en is het me uiteindelijk, met hangen en wurgen, gelukt om in zes jaar tijd een havo diploma te halen. 

Na de havo ben ik naar de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) gegaan. Na alles wat ik “moest” leren op de middelbare school, vond ik op de ALO het plezier in leren. Eindelijk iets dat ik interessant vond en vooral lekker veel sporten! Ondanks dat ik een geweldige tijd op de ALO heb beleefd, vond ik dat ook op het HBO best veel moest. Teveel nutteloze dingen in mijn ogen. Ik trok mijn eigen plan, stippelde mijn eigen studiepad uit en studeerde na zes jaar af. 

Werken

Na mijn afstuderen ging ik als LO-docent op een fantastische middelbare school in Alphen werken. Ik leefde jarenlang een heerlijk, zorgeloos leven. Toch miste ik op een zeker moment iets. De gesprekken die ik als mentor voerde met de hoogbegaafde leerlingen maakten bij mij iets los. Ik voelde zo’n enorme drive om iets te betekenen voor deze leerlingen dat ik besloot een opleiding te volgen. Dit werd de opleiding Talentbegeleider in het VO bij Novilo. Tijdens deze opleiding werd ik bevestigd in mijn gevoel. Ik voelde die sparkle en wist: dit is voor mij, dit is wat ik hier te doen heb. Hoogbegaafde jongeren begeleiden in deze, soms zo ingewikkelde, periode van hun leven. Ik weet als geen ander hoe het voelt als school een worsteling is, als je voelt dat er gewoon niks van klopt en dat alle volwassenen er maar een rommeltje van maken. Hoe fijn is het dan als er iemand is die je écht begrijpt? Die snapt waar je tegenaan loopt en die je helpt om dicht bij jezelf te blijven? Bij wie jij werkelijk bent? 

Echt leren studeren

Tijdens mijn opleiding bij Novilo heb ik eigenlijk pas écht leren studeren. Ik ontdekte hoe gaaf het is om iets te leren waar je je hele ziel en zaligheid in kan leggen. Hoe het voelt om ergens moeite voor te doen zonder dat het een straf lijkt. Hoe heerlijk het is om in flow te raken als je lekker op gang bent! Deze studie-ervaring heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van mijn kennis, ervaring en methodes op het gebied van studievaardigheden. 

Joyce Overbeek HB-coach Alphen aan den Rijn

Mijn missie

Het is mijn missie om hoogbegaafde jongeren een stem te geven in een maatschappij waarin zij die niet als vanzelfsprekend hebben. Of liever: om hen een steuntje in de rug te geven zélf hun stem te laten horen. Dat zij vanuit vertrouwen en kracht hun eigen keuzes durven te maken en daarmee de meeste unieke en authentieke versie van zichzelf kunnen zijn. En dat zij daarmee als vanzelf de wereld een stukje mooier maken… dat is mooi meegenomen! 

"Jij hoeft de wereld niet te veranderen. Je hoeft alleen je authentieke zelf te zijn, dan wordt de wereld vanzelf een stukje mooier."

Joyce Overbeek coaching hoogbegaafde jongeren Alphen aan den Rijn

Over Saya Coaching

Op de middelbare school waar ik werkzaam ben, heb ik hard gestreden voor de hoogbegaafde leerlingen. Er heeft de afgelopen jaren veel ontwikkeling plaatsgevonden op het gebied van hoogbegaafdheid in het onderwijs. Niet alleen op mijn middelbare school, maar in heel “onderwijsland” is er steeds meer aandacht voor hoogbegaafdheid. Daar ben ik dankbaar voor, deze kinderen en jongeren worden steeds meer gezien. 

Toch merkte ik dat het voor mij persoonlijk niet genoeg was. Ik liep (wederom) tegen de grenzen van het schoolsysteem aan en ik voelde dat ik meer voor deze jongeren kon betekenen. Vanuit mijn holistische visie wilde ik het breder trekken dan de begeleiding die ik op school kon bieden. Alle aspecten in het leven van een hoogbegaafde jongere hangen nou eenmaal met elkaar samen. Met Saya Coaching kan ik al die aspecten bij elkaar brengen en vanuit een totaalplaatje coachen en begeleiden. 

Saya betekent in het Indonesisch “Ik ben”. Voor mij is dit precies waar het allemaal om draait. Ik ben wie ik ben en jij mag zijn wie jij bent. Inclusief al je mooie kanten én je minder mooie kanten. Het feit dat je als hoogbegaafde niet zomaar in het plaatje van de massa past, betekent niet dat je minder waard bent. Je bent wie je bent, en dat is helemaal goed. Ongeacht wat je hebt meegemaakt of wat je doet in je leven, je bent oké. Je mag gaan staan voor wie je bent. Doe je mee?